tiistai 21. joulukuuta 2010

Nokkos-smoothieEn ole ennen kokeillut nokkosta keittiössä, mutta pomoni hehkutti tätä kotimaista superfoodia niin, että päätin rohkaistua viime kesänä. Kotipihalta löytyi kaatuneen omenapuun jättämän kuopan kohdalta puska nuoria nokkosenvarsia.

Nokkosta voidaan kuulema pitää pohjolan terveellisimpänä vihanneskasvina. Nokkosessa on muun muassa rautaa (seitsemän kertaa enemmän kuin pinaatissa!), piitä, kaliumia, magnesiumia, karoteenia, ja C-vitamiinia.

Nokkosen ravintoaineet löydät täältä.

Monet käyttävät ryöpättyjä nokkosia ruoanlaitossa, mutta niitä voi hyvin käyttää myös tuoreina, jos ne pyöräyttää tehosekoittimessa niin että polttiaiskarvat tuhoutuvat. Näin nokkosesta saa loistavan ravinnelisän energiajuomaan. Itse tykkäsin nokkosesta makeuttamattomana viher-smootiena. Kuvassa on käytetty rasvatonta maitoa, mutta maun mukaan voi käyttää myös luonnonjugurttia, jolloin juomasta tulee happamampaa ja paksumpaa. Erilaset soija- ja kauramaidot sopinevat myös. Seuraavaksi kokeilen cocktailiin hampunsiemenrouhetta. Eli eikun testailemaan!NOKKOS-SMOOTHIE
(kahdelle)

10-20 nuoren nokkosen latvaa
2 dl maustamatonta luomujugurttia tai rasvatonta luomumaitoa
1-2 tl pinjansiemeniä tai hampunsiemenrouhetta
1/2 kurkkua


Huuhtele nokkoset hyvin, ja nypi lehdet tehoskoittimeen (jos poimit ne samana päivänä, käytä hanskoja). Lisää muut ainekset ja surauta pehmeäksi juomaksi.

Mitä sinä laittaisit nokkos-smoothieen?

Ps. Oikeasti juoma kannattanee koristella vaikkapa sitruunamelissalla, ettei satu yllätyksiä.

(Lähde ja muita nokkosreseptejä: yrttitarha.com)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti