torstai 27. lokakuuta 2011

Synttäriherkkuja

Ystäväpiiriimme kuuluu hurjan monta taaperoikäistä. Harakanpoika itse täytti vuoden elokuun lopussa ja naapurin plikka kolme viikkoa myöhemmin. Synttäreitä onkin vietetty olan takaa. Pikku-ystävättäremme synttäritarjoilut olivat valloittavat, tykkäsin siitä että kaiken ikäiset – myös muutamalla hampaalla juhlivat – oli otettu kivasti huomioon juhlapöydän antimissa. 




Pyysin paria ohjetta itselleni vastaisuuden varalle:


 ALEKSANTERIN LEIVOKSET
 (puolikas pellillinen, jonka voi leikata haluaman kokoisiksi leivoksiksi)

200g pehmeää margariinia
1 dl sokeria
1 muna
1 tl leivinjauhetta
4,5 dl vehnäjauhoja


Täyte:
n. 250g vadelmamarmeladia
Kuorrutus:
n. 500g tomusokeria
n. 1 dl nestettä (kuumaa vettä ja maun mukaan sitruunamehua)
punaista elintarvikeväriä



Hiero rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna.
Sekoita keskenään leivinjauhe ja vehnäjauhot. Siivilöi jauhot vaahdon joukkoon ja sekoita taikinaksi.
Anna vetäytyä kelmun alla viileässä vähintään puolisen tuntia.
Kaaviloi taikina tasaiseksi uunipellile leivinpaperin päälle.
Paista 175°C:ssa n. 15 min. Jäähdytä levy ennen täyttämistä.
Leikkaa levy kahtia ja levitä pohjalevylle kerros marmeladia. Aseta toinen levy päälle.
Tee kuorrutus: Mittaa tomusokeri kulhoon ja sekoita kuuma sitruunamehu/vesi pieninä erinä joukkoon, kunnes seos on paksuhkoa kiiltävää tahnaa. Värjää kuorrutus vaaleanpunaiseksi.
Levitä kuorrutus ohuena kerroksena leivoslevylle kuumaan veteen kastetulla veitsellä. Kuorrutuksen jähmetyttyä leikkaa terävällä veitsellä sopivan kokoisiksi leivoksiksi.


Ohje täältä.
Kiitokset Heidille joka sen oli bongannut.





JUUSTOTIKUT TAAPEROIDEN MAKUUN
n. 25 kpl


125 g voita tai margariinia
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
2 munaa

125 g emmentaljuustoa
1 rkl tuoretta ruohosipulia hienonnettuna tai 1 tl kuivattua
2–3 rkl kylmää vettä


Voiteluun
1 muna

1. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään kulhossa.
2. Nypi joukkoon rasva.
3. Lisää munat, juustoraaste, ruohosipuli ja vesi, sekoita taikina tasaiseksi.
4. Kauli taikina 3–4 mm paksuiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi (n. 20 X 50 cm).
5. Jaa taikina poikittain taikinapyörällä noin 25 pitkänomaiseen osaan. Kierrä suikaleet kierteille ja laita leivinpaperin päälle pellille, voitele ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.
6. Paista 200 asteessa 10–15 minuuttia.

Vinkki!
Taikinasta voi myös ottaa muotilla keksejä tai jakaa levyn taikinapyörällä esim. neliön muotoisiksi juustokeksipaloiksi.

Juustotikkujen ohje on muuten peräisin tästä kirjasta. Sieltä näyttäisi löytyvän muitakin mainioita ohjeita arkeen ja juhlaan.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti