keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Aurinkovoimaa leikkeihin

Testailimme viimeksi Ekokivasta saatua mahtavaa muovailuvahakonetta, josta on riittänyt riemua jo moneen kertaan - niin paljon että lapsi välillä oikein odottaa että pääsee kotiin muovailemaan.

Saimme monipuolisesta ekologisia leluja myyvästä verkkokaupasta testiin myös toisen mielenkiintoisen jutun: aurinkovoimalla (tai vaihtoehtoisesti paristoilla) toimivan koottavien avaruuslelujen paketin. Tästä mainittakoon, että oli aika luksusta saada paketti suoraan kotiovelle lähetillä. Palvelu siis pelaa.

Kun avasin laatikon, iski aluksi pikku paniikki: tämän koottavan vaikeusaste ei ollutkaan mikään pääsiäismunaleluun verrattava. Paketista paljastui kaksi levyllistä täynnä pieniä osia, ja lisäksi muutama pussillinen pikkuruisia hammasrattaita ja sähkönippeleitä. Voi A-P-U-A! Tätä kun taivastelin kavereille, ystäväpiirini insinöörishenkiset innostuivat suuresti: "Tuohan on aivan mahtava!". Itselläni koottavien rakentamisesta on noin 25 vuotta aikaa, ja tämä setti näytti aika pelottavalta. Isompi lapsi voisi tästä suoriutua, jos harrastuneisuutta todella löytyy jo ennestään. Liimaa hommiin ei tarvita, hyvästä kolmiulotteisesta hahmottamisesta on (olisi ollut) enemmän kuin paljon etua.

Mutta ei se mitään, ei auttanut kuin tarttua paksuun ohjevihkoseen ja pihteihin joilla sai kätevästi osat irrotettua levyistä. Oli oltava tarkkana, että kukin osa irrotetaan vasta kun se kiinnitetään, vaikkakin useimmissa paloissa oli myös suuntaa antavat numeroinnit. Selvisi myös, että näistä samoista osista on mahdollista koota tosi monta erilaista vekotinta, ja melkein jokaisessa on vielä vaihtoehtona joko suoraan aurinkokennon kiinnittäminen, tai pattereilla pikaladattavan energiayksikön käyttäminen virranlähteenä. Otin haasteen vastaan.Ja onnistuihan se, kun muutaman illan väkersin! Meillä on taaperrellut nyt muunmuassa söpönen avaruusrobottikoira josta muutamalla muutoksella - joihin tosin tarvittiin pientä konsultaatiota kokeneemmalta rakentajalta - sukeutuikin kävelevä avaruusretkeilijä! Paketissa on siis pattereilla toimiva latausasema, jolla käsittääkseni saa ladattua myös aurinkoenergian avulla lisää virtaa ladattaviin paristoihin, sekä aurinkokenno, joka liikuttaa leluja sellaisenaan runkoon kiinnitettynä. Tähän saakka testeissä tehokkaammaksi on osoittautunut tuo paristolla ladattava pötkylä, mutta eiköhän tässä vielä saada riittävästi luonnon energiaa, kun kevät yhä vain kirkastuu.


Aika jännittävä paketti, sanoisin! Ja arvatkaa olivatko nämä pienen tiedemiehen mielestä superkiinnostavia.

Lelut saatu testiin bloginäkyvyyttä varten.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti