lauantai 24. maaliskuuta 2012

Mamma kuntoon -projekti, osa 6: Karppausta

Seuraa avautumista.

Päätin ryhtyä karppaamaan. Siis ihan kunnolla.

Aijemmin olen pyrkinyt jonkinmoiseen sokerilakkoon (siinä täysin pysymättä), satsaamaan hyviin hiilihydraatteihin ja syömään proteiinia ja rasvaa riittävästi. Viimeisen kuukauden olen merkinnyt useimpina päivinä syömäni sapuskat ylös. Käytän Kalorilaskuri.fi palvelua painonhallinnan apuna. Olen lisännyt liikuntaa roimasti sen jälkeen kun palasin töihin tammikuussa, sillä kävelen joka päivä ison osan työmatkoista, yhteensä noin 50 minuuttia päivässä ja kapuan kuudenteen kerrokseen portaita. Viikonloppuisin ja joinain aamuina olen hiihdellyt hyviä hikilenkkejä. Eikä mitään ole tapahtunut, ainakaan silavan sulamisen muodossa. Siis ei kerrassaan mitään. Kunto onneksi on ehkä noussut, siltä ainakin tuntuu.


Luulen että ongelmani ovat seuraavanlaisia:
 1. Minulla on hyvin hidas aineenvaihdunta koska olen pienen ikäni laihdutellut, aika nuoresta pitäen.
 2. Liikun yhtäjaksoisesti liian lyhyitä aikoja. Rasva alkaa palaa vasta yli puolen tunnin jälkeen.
 3. Syön liian vähän, noin 1500 kilokaloria päivässä, sillä kun peruskulutukseni on reilusti alle 2000 kilokaloria, olen yrittänyt saada edes jonkinmoista vajetta aikaan supistamalla syömiset minimiin. Tämä taas on ilmeisesti johtanut aineenvaihdunnan hidastumiseen entisestään. Kroppa säästelee minkä pystyy.
Mikä neuvoksi? Sain tutultani seuraavanlaisen listan teesejä joita noudattamalla aineenvaihdunnan pitäisi hyrähtää käyntiin, mutta pitkämielinen pitää olla. Tähän voi kulua aikaa kaksikin vuotta. No, minulla ei ole kiire kunhan jotain alkaisi tapahtua.

Teesit aineenvaihdunnan herättelemiseksi:
 1. Jätä sokerit. Kokonaan. Siis sokeri, makeutusaineet, vaaleat jauhot, vaalea riisi, peruna ja makeat kasvikset kuten herneet. Älä kypsennä hedelmiä tai juureksia, koska niiden fruktoosi muuntuu epäsuotuisalla tavalla kypsentäessä. Hedelmiä sinänsä voi syödä, mutta kohtuudella.
 2. Jätä kofeiini kokonaan.
 3. Liiku kolmasti viikossa 45 minuuttia kerrallaan.
 4. Pukeudu kevyesti. Keho käyttää energiaa lämmittämiseen.
 5. Juo aterioiden välissä, älä niiden aikana.
 6. Syö kokojyväviljaa aamuisin.
 7. Syö vaaleaa lihaa, erityisesti kalkkunaa.
 8. Treenaa aamuisin, se kiihdyttää aineenvaihduntaa pidempään.
 9. Syö säännöllisesti. Älä jätä yhtään ateriaa väliin.
 10. Älä missään nimessä laihduta syömällä kulutusta vähemmän.
Sokereiden kanssa on oltava tarkkana, sillä piilosokeria sisältyy myös mm. seuraaviin monien ruokien tuoteselosteissa vilahteleviin ainesosiin: emulgointiaine, maissi- tai perunatärkkelys, dekstroosi, maltodekstiini jne. Näitä piiloutuu myös paljon puhuttujen E-koodien taakse.

Tätä listaa kun pohdin, päätin siirtyä kokonaan vähähiilihydraattiseen ruokavalioon nähdäkseni tapahtuuko kehossani mitään muutoksia. Nyt minua ovat vaivanneet ylipainon lisäksi väsymys, mystiset nivelkivut, vatsavaivat, päänsäryt ja mielialan vaihtelut. En tiedä onko karppaus autuaaksi tekevä asia, mutta aion kokeilla. Asetan tavoitteekseni maltilliset 60 g hiilihydraatteja päivässä, sillä haluan silloin tällöin syödä hedelmän, niistä tulee minulle niin hyvä olo.

Jotenkin tuli sellainen fiilis että painonhallinnalla on pitkän jumituksen jälkeen taas suunta. On hauskaa saada jotain uutta mielenkiintoista mietittävää kun tutustun nyt tähän uuteen ruokavalioon.

Tänä aamuna lähdimme naapurissa asuvan ystävän ja poikiemme kanssa kävelylle, kolme varttia kärryteltiin ennen varsinaista ulkoilua. Pojatkin tuntuivat tykkäävän, ja pystyimme juttelemaan paljon keskittyneemmin kuin lasten kanssa touhutessa muuten. Pienet katselivat maisemia ihan tyytyväisinä. Tästä tulkoon tapa, nyt kun ladut ovat jo kokolailla sulaneet.

Onnellinen olo.               

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti