sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Tammikuun neljännen eväät

Myllerrys ja haasteet eivät elämästä lopu, mutta jotenkin jälleen uuden vuoden kohdalla tuntuu seesteiseltä ja rauhalliselta. Paljon isoja päätöksiä ja ratkaisuja, tai ainakin alustavia eteenpäinmenoja on tehty. Olen muun muassa päättänyt, että nyt kun kokonainen vuodenkierto on takana, puotini saa jatkaa toimintaansa, vaikka uhmalla. Loppuvuosi oli kammottavan hiljainen, mutta alennusmyyntien koittaessa ihanat asiakkaat yllättivät iloisesti hurjalla shoppausvyöryllä, ja lisäksi mahtavien yhteistyökumppanien kanssa saatiin mietittyä ideoita yhteistyön tiivistämiseksi.

Olen myös löytänyt uusia harrastuksia, joista myöhemmin lisää. Sen voin paljastaa, että tanssikenkiä kiillotellaan täällä innolla. Viime vuosi on tuonut paljon mielenkiintoisia ja antoisia kohtaamisia erilaisten ihmisten kanssa, työssä ja vapaa-ajalla, uusia ystäviäkin, ja se on auttanut määrittelemään myös oman pään sisusta uudelleen, jälleen kerran.

Olennaisia ovat tietysti myös vanhat rakkaat ystävät joiden keittiöön olen saanut säännöllisin väliajoin parkkeerata purkamaan ajatuksiani ja vain viihtymään hyvässä seurassa. Tänään oli sellainen ilta, ja tuli myös kokkailtua yhdessä sen verran maistuvaa että laitan pitkästä aikaa reseptit jakoon. Jotain tämän tyyppistä olen laittanut teille ennenkin, mutta variaatioissa vara parempi.

Tammikuun neljännen menu siis tässä:




KANELILIHAPULLAT
400 g naudan luomujauhelihaa
1 sipuli
2 kananmunaa
1/2 dl korppujauhoja
2 tl kanelia

tuoretta inkivääriä silputtuna
2 tl curryjauhetta tai -tahnaa

2 tl mustapippuria

Kastike
800 g tomaattimurskaa
2 rkl sesamöljyä
1 dl turkkilaista jogurttia
1 rkl kanelia

2 tl garam masala -mausteseosta
chiliä tai chilitahnaa
currytahnaa

tuoretta korianteria
1 limen mehu

1. Silppua inkivääri ja sipuli. Sekoita lihapulla-ainekset kulhossa ja pyöritä melko reilun kokoisia pullia. Paista pannulla pinnalta kypsiksi, jätä sisältä hieman punaisiksi.
2. Sekoita kastike laakeaan uunivuokaan ja asettele lihapullat puulusikalla kastikkeen joukkoon.
3. Paista lihapullakastiketta 225 asteessa n. 15 minuuttia.





MARINOITU TOFU
1 pkt maustamatonta tofua
2 rkl seesamiöljyä
1/2 dl seesaminsiemeniä
1 dl soijakastiketta

1. Valuta tofu ja taputtele talouspaperilla pinnasta kuivaksi. Viipaloi.
2. Tee seesamiöljy-soijamarinadi ja anna tofun maustua n. 15 minuuttia
3. Paahda seesaminsiemet kuivalla pannulla kullanvärisiksi kunnes ne alkavat poksahdella.
4. Lisää joukkoon öljy ja tofuviipaleet ja ruskista niin että tofu saa väriä.
5. Tarjoa tuoreen korianterin kera.






KUKKAKAALI-AVOKADOSALAATTI
Sekasalaattia (esim. romainea ja rucolaa)
1 avokado
1/2 kukkakaali
manteleita tai cashewpähkinöitä
fetaa
1/2 sitruunan mehu
seesamiöljyä

1. Pilko kasvikset. Lado salaatinlehdet laakealle tarjoiluvadille.
2. Paahda seesaminsiemeniä kuivalla pannulla ja laita sivuun pieneen astiaan.
3. Paahda kukkakaaleja ja pähkinöitä pannulla seesamiöljyssä. Lisää salaattiin.
4. Pilko avokadot ja fetat muiden ainesten päälle.
5. Sekoita seesamiöljyä ja sitruunamehua salaatinkastikkeeksi, ripottele pinnalle paahdetut seesaminsiemenet.



KINUSKIJÄÄTELÖ
Kinuskikastiketta (itse tehty)
Kohmeisia karpaloita, mustikoita tai muita marjoja

1 pieni pallo tofujäätelöä

Kinuskikastikkeen ohjeen ystäväni löysi netistä, joten en sitä nyt tähän laita, mutta kermaa ja sokeriahan siinä lähinnä vain on. En aio tehdä kovin dramaattisia uudenvuoden lupauksia, paitsi että aion nauttia elämästä ja olla mahdollisimman onnellinen näillä eväillä mitä on käytettävissä. Siihen tarvitaan vaikkapa tujaus kinuskikastiketta silloin tällöin.

Energistä ja antoisaa uutta vuotta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti