torstai 18. joulukuuta 2014

Mitä valita pukinkonttiin - ja joka päivä?

Maailmalla ja Suomessa tuskaillaan talouden taantumassa. Käyttövaraa kuluttamiseen on yhä useammassa perheessä entistä vähemmän. Yritykset yksi toisensa jälkeen sulkevat ovensa, YT:t, konkurssit, lomautukset koskevat yhä useampaa suomalaistakin. Silti en yrittäjänä halua pelätä, haluan kannustaa valitsemaan.

Itse olen pyörittänyt pientä yritystäni, ekologisia kotimaisia lasten- (ja vähän naistenkin) vaatemerkkejä myyvää puotia Helsingin keskustassa nyt vuoden verran. Olen seurannut kuinka liiketila toisensa jälkeen Eerikinkadulla tyhjenee, haastavaa on kaikilla. Yrittäminen näinä aikoina vaatii tavoitteita, päämääriä, sisua, unelmia... mutta kaikkein eniten se vaatii tietynlaista hulluutta.

Vuosi on ollut hyvin vaihteleva, välillä on ollut todella hiljaista, välillä ihan huikeaa nousukiitoa. Loppuvuotta kohti meininki on hiljentynyt kovasti, ja nyt kun joulumyyntien pitäisi olla kiivaimmillaan, 30 vuotta liikettä pyörittänyt ystävänikin on todennut, ettei ikinä ole nähnyt näin hiljaista joulunalusaikaa.

Vuosi sitten tein itse uudenvuodenlupauksen naapuriliikkeeni Palonin ilmoitettua sulkevansa ovensa:
En aio hankkia enää mitään muita kuin jollakin tavalla kotimaisia ja ekologisesti tuotettuja tai vähintäänkin kierrätettyjä vaatteita ja kodin tavaroita. Harmi, että vaateteollisuutta Suomessa on niin vähän, että täysin kotimaisesti tuotettuja vaatteita on melko hankala löytää riittävästi. Suomi-design on toki myös tärkeää ja se paitsi luo työpaikkoja, myös pitää yllä kotimaisia innovaatioita, kilpailukykyä ja omalle sielulle läheistä estetiikantajua. Kyllä meillä osataan, kunhan uskaltajia olisi tarpeeksi. Ja jokainen näistä pienistä yrityksistä tarvitsee myös jälleenmyyjänsä, jotta myyntikanavia riittää.

Rahaa on itselläkin käytettävissä dramaattisesti vähemmän yrittäjäksi ryhtymiseni jälkeen, mutta juuri nyt koen tärkeäksi satsata määrän sijasta laatuun, katsoa tarkasti miten ja millä ehdoilla minulle päätyvät tavarat on tehty. Lisäksi pidän olennaisena, että kaupunkikuvassa säilyy muutakin kuin ketjuliikkeitä ja kauppakeskuksia, kivijalkapuodeilla on paikkansa. Suomalaisella yrittämisellä on paikkansa. Eräässä blogissa oli viisaasti todettu, että jos jokainen käyttäisi vaikka vain 100 euroa vuodessa pieniin kivijalkaliikkeisiin, se olisi merkittävä tuki niille jotka ottavat riskin, haluavat palvella asiakkaitaan lähellä, paikan päällä, henkilökohtaisesti, omassa liikkeessään, valiten itse mitä liikkeessä myydään. Verkkokauppa puolestaan tuo valinnanmahdollisuuden niidenkin ulottuville, jotka eivät asu lähellä, tarjolle myös niiden pienten kotimaisten yritysten tuotteet.

Tässä Harakan joululahjavinkit sinulle, joka haluat miettiä mihin rahasi sijoitat

Papu Ekologiset superlaadukkaat lastenvaatteet joiden suunnittelu on täysin suomalaista, valmistus Portugalissa suomalaisomisteisella yhteistyökumppanitehtaalla.
Näitä saa mm. puodistani Harakanpesä Shopista, Eerikinkatu 12, Helsinki. Jälleenmyyjät täältä.





Mainio Persoonallisia ja erilaisia ekologisesti ja eettisesti tuotettuja vaatteita lapsille ja naisille. Tuotanto tarkoin valvottua Intiassa, ekologiset materiaalit. Jälleenmyyjät täältä.




Blaa Olen erityisesti ihastunut Blaan superlaadukkaisiin ja mahtavan mallisiin villavaatteisiin. Mistä muualta olisin löytänyt Harakanpojalle mustavalkoisen kapean villahaalarin talveksi? Jälleenmyyjät täältä




Gugguu Upeilla leikkauksilla ja yksivärisillä ekokankailla sekä värillisillä yksityiskohdilla pelaava laatumerkki. Näitä myös Harakanpesä Shopista. Jälleenmyyjät täältä.





Aarrekid Niinikään Portugalissa valmistettu suomalainen ihana ekodesignmerkki. Jälleenmyyjät täältä.



Vietto Helsingissä pienompelimossa valmistettuja arjen luomuksia, kotimaiset kankaat. Myöskin Harakanpesä Shopista saatavilla. Oma lempimekkoni on tämä bambuinen muunneltava mukavuusihanuus. Jälleenmyyjät täältä.


Uhana Design Ihastuttavia kuoseja, upeita leikkauksia ja huippulaadukasta villaa lapsille, naisille ja miehille, valmistus kokonaan Suomessa. Jälleenmyyjät täältä.



Näitä olisi vaikka kuinka paljon, palaan aiheeseen varmasti myöhemmin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti