torstai 24. toukokuuta 2012

Eväitä lapsiperheen arkeen

Raha-automaattiyhdistys on kerännyt Pidetään huolta -kampanjansa Facebook-sivuille kävijöiden vinkkejä lapsiperheen arjen helpottamiseen. Tiivistän tähän minusta osuvimpia ja lisään vähän omianikin:


1. Rytmitä perheen arki lapsia ajatellen. Liika tekeminen ja virikkeet vaikeuttavat lasten itsesäätelytaitojen kehittymistä. 

2. Lapset kaipaavat kotona rauhallista yhdessäoloa. Vaikkapa yhtenä päivänä viikossa tietokoneet ja telkkari kiinni, ei kavereita leikkimään ja jos mahdollista kaikki perheenjäsenet kotona. Pyhittäkää tämä päivä ainoastaan perheen yhdessä olemiselle. 

3. Perheen pienimmät kaipaavat aikuisten aikaa. Kotiin tultuasi vietä lapsesi kanssa hetki ennen kotiaskereita. 

4. Ota lapset mukaan kotitöihin ihan pienestä pitäen. Yhdessä puuhaaminen on mukavaa ja lapset saavat arjenhallinnan taidot haltuun alusta asti. 

5. Kehu lastasi. Kannusta ja rakasta häntä hänen itsensä vuoksi, älä suoritusten kautta. Huomioi lapsesi onnistumiset ja tottelemiset kiitoksin. 

6. Minkä kiellät, sen pidät. Lapsi ansaitsee perustelut päätöksillesi mutta jos sanot jotain, huolehdi että viet asian loppuun ja päätös pitää. Neuvotella toki voi jotta lapsi näkee että hänenkin mielipidettään arvostetaan, mutta turhaan väittelyyn ei kannata lähteä.

7. Kiellä vain se mikä on oikeasti välttämätöntä. Anna lapselle tilaa tutkia ja kokeilla, pieniä kolhujakin pitää saada kokea. 

8. Lapset ajoissa nukkumaan. Pienet klo 21 ja teinit klo 22 mennessä, näin he ovat virkeitä aamulla ja aikuisille jää myös omaa aikaa hoitaa kodin asioita ja aikuissuhteita.

9. Kunnioittakaa ja rakastakaa toisianne parisuhteessa. Tärkeintä on osata pysähtyä ja antaa anteeksi puolison arjessa tekemät kömmähdykset. 

10. Yhdistetään eläkeikäiset ja lapsiperheet. Välitetään toisistamme. 

11. Valmistaudu aamuun jo illalla. Aamuhulinaa helpottaa se että vaatteet on laitettu esille odottamaan ja laukut pakattu seuraavaa päivää varten. 

12. Lapset, teinit ja aikuisetkin säännöllisesti pihalle. Jokaista kotitietokoneen tai telkkarin äärellä vietettyä tuntia kohti vietetään tunti ulkona. 

13. Levänneet vanhemmat = onnelliset vanhemmat. Vuorotelkaa aamuja ja antakaa puolison nukkua edes joskus pidempään. Ja illalla aikuisetkin ajoissa nukkumaan. 

14. Pyydä apua. Jos parisuhteen pulmat kärjistyvät, kääntykää ammattiauttajan puoleen. Neuvolan kautta saa apua pikkulapsiperheen haasteisiin, esimerkiksi yövalvomisrallissa voi auttaa perhetyöntekijä. Uskaltakaa pyytää apua isovanhemmilta ja muilta sukulaisilta tai ystäviltä, jotta saatte hetken hengähdystauon. 

15. Lapsiperheet, tarjotkaa toisillenne seuraa. Lapset oppivat tärkeitä sosiaalisia taitoja kun saavat harjoitella yhdessä olemista pienestä pitäen. Kokemusten jakaminen helpottaa aikuistenkin arkea.

16. Ulkoista kotitöitä. Kotitalousvähennys mahdollistaa, että perheet voivat ainakin joskus vapauttaa aikaa lasten kanssa olemiseen.

17. Tiedä mitä lapsesi katsovat ja kuinka paljon. Älä sijoita viihde-elektroniikkaa lastenhuoneeseen. Telkkari ja netti ovat parhaimmillaan myös hyvää viihdettä ja tarjoavat kehittävää tekemistä.

18. Kiire on usein vanhempien omassa päässä. Jos pukeminen kestää pidempään tai lapsi kiukuttelee, niin voi ajatella että se ei haittaa, ollaan tässä ja nyt.

19.  Muista: Anteeksi. Pyydä anteeksi, myös pieniä töppäyksiä, niin puolisolta kuin lapsilta. Useimmat mielipahat lievittyvät kun tulee huomioiduksi.

2 kommenttia:

  1. Niin mahtavia ajatuksia, Kiitos! Kirjauduin lukijaksesi, aiheet niin lähellä sydäntäni♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, Henna :) Meidän perheelle ehkä haastavinta on tuo kohta kaksi. Meillä ei kyllä rauhallisia kotipäiviä ihan oman perheen kesken ole juuri koskaan, meillä koko perhe tuntuu kaipaavan ystävien seuraa päivittäin, ja kaikenlainen suhaaminen tuottaa kovasti iloa. Mutta laitoin tuon kuitenkin ylös koska se on ajatuksena miettimisen arvoinen asia.

      Poista