sunnuntai 24. heinäkuuta 2011

Lähiruokaa Heinolasta

Vietimme muutaman päivän mökillä Etelä-Savossa, ja paluumatkalla teimme mukavan löydön: Heinolassa, aivan nelostien kupeessa on lähiruokatori Heila. Paikka on verrattain iso, ja siellä on sekä monipuolinen lähiruokakauppa että Cafe Heila josta saa sekä pientä purtavaa että á la carte -annoksia.
Ravintolan sisustus oli mutkaton ja kahvilatuotteet näyttivät herkullisilta. Täytetyt sämpylät oli selkeästi käsin leivottu, ja kakut olivat suorastaan kauniita. Meillä oli kuitenkin isompi nälkä, ja päätimme syödä kunnolla. Sitten seurasikin yllätys ja pitkä miinus: jos halusi tilata listalta ruokaa, odotusajat olivat kohtuuttoman pitkät. Onneksi tarjoilija varoitti tulijaa tästä rehellisesti heti alkuun: "Varautukaa odottamaan noin tunti." Kyseessä ei kuulema ollut poikkeustilanne, ravintola vain on niin suosittu. Meillä ei ollut aikaa odotella, mutta onneksi herkullista lihakeittoa sentään sai heti. Kyytipojaksi yksinkertaisia mutta maistuvia kaaliraastesalaatteja ja itseleivotun oloisia söpöjä pikkusämpylöitä ja tummaa vuokaleipää. Ei hassumpaa. Jotakin ravintolan pitäisi kyllä tehdä että myös muut ruuat saisi pöytään kohtuullisessa ajassa, etenkin kun soppakin pääsi pian loppumaan.

Lapsille ravintolassa oli leikkinurkkaus asiakasmikroineen, ja ulkona hiekkalatikko leluineen. Siitä plussaa. Toisaalta oli hassua että kahvilan tiskille ruuan lämmitystä pyytämään tullut asiakas käännytettiin omatoimimikrolle, vaikka ruoka oli tarkoitus syödä ravintolan pöydässä. Palvelu takelteli ehkä muutenkin pikkuisen, tarjoilijat olivat kiireisen oloisia, ja ilmeisesti heitä kyllästytti vastata ihmettelyihin pitkistä odotusajoista.


Lähiruokatori oli suuri verrattuna esimerkiksi Helsingin Maatilatoriin. En ole eläessäni nähnyt niin monipuolista lihatiskiä kuin Heilassa. Jututin lihatiskin myyjää, ja ilmeni muunmuassa että yrityksen omalta tilalta sekä toiselta lähitilalta tulee possua, ja että vaikka tilat ovat suurehkoja, elikot saavat elellä sikamaisempaa elämää kuin monella muulla tilalla. Sianlihaa olikin kaikissa muodoissaan, samoin nautaa löytyi runsaasti. Myynnissä oli myös monenlaisia sisäelimiä, vaikkapa naudan kieltä saattoi ostaa kokonaisena. Hiukan eri meininki kuin omassa lähimarketissamme, jossa muoviin pakatut lihamöykyt on kyllästetty oranssilla E-koodisörsselillä ja sortteja on ehkä kolme.

Heilassa oli myös mukava valikoima kotimaisia tilaviinejä, sahtia, luomuoluita ja -mehuja, pikkujuustoloiden tuotteita, yrttituotteita ja vaikka mitä muuta. Hankin tuoreosastolta maailman parhaimman makuisia luomutomaatteja ja terhakan basilikapuskan. Matkalainen saattoi myös ostaa käsityötuotteita vaikkapa tuliaisiksi. Itse himoitsin ipanalle pehmeää lampaantaljaa pulkan ja rattaiden lämmikkeeksi. Pienen taljan hintakaan ei ollut ihan paha, 75 e, mutta tällä kertaa mukaan tarttui ihanasti tervalta tuoksuva kylpyharja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti