lauantai 22. joulukuuta 2012

Jouluisia leipäsiä

Leivoin kokeilumielessä itse keksimälläni reseptillä jouluisia leipiä ja pakkasin ne pieniksi tuliaisiksi. Näissä leipäsissä maistuu kaneli, neilikka, pähkinät, rusina ja siirappi. Nautitaan mieluiten lämpimänä voin kera!




JOULULEIPÄSET
6 pientä leipää

2 dl vettä
6 dl maitoa
1 tl suolaa
3 tl kanelia
2 tl neilikkaa
400 g turkkilaista jugurttia
400 g ruokosokerisiirappia
80 g mantelirouhetta
1 iso kourallinen pähkinäsekoitusta
1 dl rusinoita
2 dl ruisjauhoja
2 dl graham täysjyvävehnäjauhoja
6–8 dl vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
100 g voita

Lisäksi
noin 6 dl vehnäjauhoja alustamiseen
sormisuolaa

1. Sekoita nesteet ja lämmitä hieman. Lisää suola, jugurtti ja siirappi.
2. Pieni saksilla kulhossa rusinat ja puolita pähkinät ja lisää joukkoon, samoin mantelirouhe ja suola.
3. Sekoita jauhot ja kuivahiiva sekä mausteet ja lisää vähitellen sekoittaen nesteeseen.
4. Vaivaa joukkoon 100 g pehmeää voita.
5. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämminvesihauteessa. (Vesi ei saa olla tulikuumaa ettei hiiva kuole. Itse laskin kunnolla lämmintä vettä lavuaariin.)
6. Alusta taikina hyvin jauhoja lisäten. Taikinan on hyvä jäädä melko löysäksi mutta kuitenkin niin että sitä pystyy käsittelemään. Leivo kosteilla käsillä pieniä leipiä.
7. Painele pintaan kokonaisia pähkinöitä tai manteleita koristeeksi. Ripottele pinnalle sormisuolaa. Anna kohota vielä pellillä.
8. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia (kiertoilmauunilla vähemmän).

P.S.
Kotivinkin sivuilta löysin leipäohjeen jossa oli niin suloinen esillepano, että ensi jouluna taidan leipoa leipäseni näin.



Kai toisille saa leipoa vaikka itse on ruokavammainen, hih?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti