torstai 23. tammikuuta 2014

Olet mitä ostat


No, ehkä ei nyt aivan niin, mutta otsikon ajatuksessa on mielestäni totuuden siemen. Kulutusvalinnoilla on valtava merkitys. On väliä, miten paljon maapallon resursseja esimerkiksi vaatteen valmistus vie, mitä jälkiä se jättää ympäristöön, kuinka kauan se kestää käyttöä, kuka sen on suunnitellut, valmistanut ja myynyt ja millä ehdoilla.

Alkuvuosi on tappavaa aikaa kaupanalalla, etenkin kivijalkaliikkeissä, alennusmyynneistä huolimatta. Ihmiset juoksevat säätä pakoon kauppakeskuksien ketjumyymälöihin, tilaavat valtavat määrät tavaraa ulkomaisista nettikaupoista alehuumassa. Itse tein nyt päätöksen, että tänä vuonna en osta mitään muuta kuin kotimaisia ekologisia vaatteita tai second handia. Onhan se nyt kumma jos tässä maassa ei yrittämällä voisi pärjätä, ja sekin olisi murheellista jos en osaisi tehdä ekologisesti ja eettisesti kestävämpiä kuluttajavalintoja. Ostokset ovat politiikkaa, kuluttaminen on meidän jokaisen valinta - joka päivä.

Tällä viikolla sain ikäviä uutisia puotini naapurista, kun kotimaisia ekologisia designmerkkejä myyvä Paloni ilmoitti laittavansa helmikuussa lapun luukulle. Olen järkyttynyt, kuten moni muukin. Palonissa on tehty upeaa ja paneutunutta työtä ekologisuuden, suomalaisen suunnittelun ja innovatiivisen tyylin läpilyömiseksi kuluttajien tietoisuuteen. Itse innostuin juuri vuodenvaihteessa kun löysin Palonin. Upeita, helppokäyttöisiä ja oivaltavia vaatteita aivan kohtuullisilla hinnoilla. Olen ostanut liikkeestä yhteensä neljä vaatetta tämän talven aikana: kaksi villaista mekkoa joihin olen kääriytynyt koko talven, sekä kaksi muuta lämmintä mekkoa. Kotimaista lampaanvillaa tai muuta ekomateriaalia, hyvä muotoilu, loistava yhdisteltävyys ja ennen kaikkea laatu, ja käyttökertoja on jo nyt tullut niin paljon että voin sanoa saaneni rahalla paljon. Oikeastaan en ole juuri muita vaatteita pitänyt. Tiedän että vaatteitteni materiaalien valmistuksessa ei ole silvottu ja vahingoitettu eläimiä, vaarannettu ihmisten terveyttä ja että kotimaiset suunnittelijat ja tekijät ovat saaneet kunnollisen korvauksen työstään. Ympäristöä on kuormitettu mahdollisimman vähän.

Toivon että Paloni jatkaa jossain muodossa vaikka kivijalkamyymälä kaatuukin, ja onnistuu välttämään konkurssin joka uhkaa jos huikea myyntitavoite ei täyty ennen helmikuun loppua. Konkurssin myötä liike joutuisi luopumaan nimestään ja kaikesta jo tehdystä työstä yrityksen tunnettuuden kasvattamiseksi. Toivotaan että näin ei käy, vaikka omistaja Minna onkin jo joutunut luopumaan kodistaan ja menettää paljon. Menetyksen kokevat myös monet designerit joiden merkin tärkein myyntikanava Paloni on ollut. Lue lisää Palonista täältä.

Kuvissa lempparimerkkini Vieton käyttöluomuksia.



Muunneltava, monikäyttöinen laskeutuva tunika löytyy kaapistani

Tästä haaveilen kesäksi

Tämä postaus on kirjoitettu kuvan lämmin mukavuusvaate päälläni.


perjantai 3. tammikuuta 2014

Täyttä jyvää



Yritän välttää kaikkia gluteenipitoisia viljoja, erityisesti vehnää kokonaan koska sillä tavoin olen saanut vuosikausia kiukutelleen vatsani rauhoittumaan. Uskon viimeaikojen tutkimusten viitteisiin siitä että lisätyn gluteenin käytöllä ruokateollisuudessa on yhteys gluteenille herkistymiseen. Yhä useampi saa oireita viljatuotteista vaikka eivät ole keliaakikkoja. Kyse voi olla gluteeniyliherkkyydestä. Tätäpä sopii pohtia jos vatsa jatkuvasti porisee ja on tukala.

Mutta sitten toiseen mieltäni askarruttavaan kysymykseen eli täysjyvään. Viljoissahan tunnetusti on paljon hyvää ja tarpeellista elimistöllemme. Tai olisi jos viljatuotteita ei niin suurella innolla köyhdytettäisi ennen ruokapöytään päätymistään. Kokonainen viljanjyvä on varsinainen vitamiinpakkaus. Viljanjyvän eri osat sisältävät runsaasti A-vitamiinia, B-vitamiineja, E-vitamiinia, hyviä rasvahappoja ja proteiineja sekä kuituja ja kivennäisaineita. Kun viljasta poistetaan kuori ja alkio-osa, tärkeistä ravintoaineista poistuu 70-100 %. Miksi näin sitten tehdään? Valkoiset jauhot säilyvät huomattavasti pidempään, mikä on elintarviketeollisuuden ja -kaupan etu. Ravitsemuksellisesti niissä ei kuitenkaan ole oikeastaan mitään säilyttämisen ja syömisen arvoista. Vitamiinit ovat viljan kuorikerroksessa ja alkiossa, jotka raffinoinnin yhteydessä poistetaan ja laitetaan eläinrehuun. Valkoiset jauhot ovat ravitsemuksellinen petos. Ja oletteko huomanneet miten isossa osassa vähänkin jalostettuja elintarvikkeita on valkoisia jauhoja, erityisesti leivässä?

Esimerkiksi B-ryhmän vitamiinit ovat välttämättömiä tehokkaalle aineenvaihdunnalle sekä hermoston ja immuunijärjestelmän toiminnalle. Viljan kuori- eli lesekerros sisältää runsaasti B-ryhmän vitamiineja. Ne toimivat yhdessä kokonaisuutena, eivätkä ne esiinny luonnossa koskaan eristettyinä. Siksi esim. B3-ryhmän vitamiinien nauttiminen erikseen suoraan purkista jonkin ongelman hoitoon on tehotonta. Ikävä kyllä kärsimme lähes kaikki "puhdistettujen" elintarvikkeiden - vai pitäisikö sanoa kuolintarvikkeiden - vuoksi B-vitamiinien puutostilasta, mikä vaikuttaa suoraan aineenvaihduntaamme. Vitamiinipulasta seuraa erilaisia oireita aina ummetuksesta depressioon ja vaarallisesti kohonneisiin kolesteroliarvoihin saakka.

Ongelmana on, että B-ryhmän vitamiinit reagoivat herkästi valoon ja happeen, ja niiden määrä puoliintuu 2-3 viikossa viljan jauhamisesta. Siispä edes syömällä jauhettuna varastoitua täysjyvää emme saa viljan B-vitamiineista kuin murto-osan. Vilja säilyy parhaiten kokonaisena ja se kannattaisi jauhaa vasta kun se valmistetaan ruuaksi.

Mikä neuvoksi? Koska perheessämme syödään maltillisesti viljatuotteita ja lähes pelkästään täysjyvää, olen tuuminut että vielä tarkempi satsaaminen viljatuotteiden laatuun olisi järkevä veto eikä vaatisi mahdotonta eforttia. Asia ansaitsee tarkempaa tutkimista. Siispä aion marssia ensi viikolla liikkeeseen josta saan ostettua juuri jauhettuja jauhoja tai jopa kokonaisia jyviä. Katsotaanpa mitä tästä syntyy :)

LÄHDE viljamylly.fi