torstai 3. lokakuuta 2013

Vaatehuoltoa


Saatan muuten olla vähän boheemi, mutta vaatteisiin suhtaudun pieteetillä, sillä haluan niiden säilyvän hyvänä sekä itselle että vielä kiertoon. Se on myös ekoteko.

Tässä aseeni nyppyjä, haalistumia ja nukkaa vastaan.

PESU
1. Tuoreet tahrat ja vanhemmatkin kellastumat lähtevät kivasti sappisaippualla. Hinkkaan sillä ennen pesukoneeseen laittoa (nyt viimeksi kunnon mustikkasotkut). Jos vaatteessa on vanhoja tai erityisen vaikeita tahroja, liotan yön yli Vanishin tahranpoistoaineessa. Se ei ole valitettavasti luomua mutta tehokasta. Valkoiset vaatteet ja lakanat voi valkaista myös auringonpaisteessa. (Värillisten kanssa kannattaa olla varovainen, aurinko todellakin haalistaa värejä! Kerran yksi rekki oli parvekkeella liian pitkään remontin ajan ja kaikkiin vaatteisiin tuli vaalea olkapää.)

2. Pesen vaatteet aina Ecoverin hajusteettomalla luomupesuaineella. Se on vähän tyyriimpää, mutta olen huomannut että joskus käytettynä ostettujen vaatteiden värit suorastaan kirkastuvat kun pesen muutaman kerran tällä. Ecoverissa ei ole valkaisuaineita joten sitä voi käyttää sekä värilliselle että valkoiselle pyykille. Huuhteluveteen voi lorauttaa vielä tilkan etikkaa värinkirkasteeksi. Villavaatteet mielellään käsin niille tarkoitetulla pesuaineella, lopuksi lanoliinia viimeiseen huuhteluveteen.

3. Pyykin lajittelussa olen tarkkana: vaaleat ja myös tummalta näyttävät mutta valkoiselle kankaalle painetut vaatteet (sen voi tarkistaa nurjalta puolelta) aina vaaleiden kanssa, tummat tummien kanssa. Pesulämpötiloja kannattaa noudattaa: liian viileässä peseminenkin voi haalistaa värejä koska kuuma tunnetusti kiinnittää kangasvärin. Liian kuuma taas kutistaa, nukkaannuttaa ja vanuttaa. Kuivausrumpuun kuuluvat vain pyyhkeet ja lakanat ym. kestävät matskut. Pitsiset alusvaatteet ja villaiset on hyvä pestä käsin tai ainakin hellimällä ohjelmalla pesupussissa. Värillisen pyykin mukaan kannattaa laittaa irtovärin kerääjäliina, Dr. Beckmanilla on sekä kankaisia että kertakäyttöisiä. Sen sijaan värjäytymien poistoainetta en suosittele, tässä syy.

HUOLTO
3. Villavaatteet ja takit tuuletan säännöllisesti. Pakkasilmalla pölypunkitkin kuolevat esim. petivaatteista.

4. Pakkaslumella voi raikastaa ja jopa kevyesti pestä esim. mattoja, ulkovaatteita, kenkiä ja jopa huonekaluja. Lumella ja harjalla voi yksinkertaisesti hangata pestäviä kankaita.

5. Nyppyleikkurilla uudistuvat paitsi neuleet, myös esimerkiksi fleecet ja toppavaatteiden resorit, puuvillasukkahousut ja asusteet. Vähän kannattaa varoa, leikkuri saattaa haukata reijän vaatteeseen jos painaa liikaa. Lasten käsiin vekotin ei sovi.

6. Tarrarulla on tietysti ehdoton irtokarvojen ja pölyn poistaja.

7. Tämän viimeisen kohdan takia moni pitää minua vähän hulluna, silitän nimittäin lapsen vaatteita usein (en niinkään omiani). Silittäminen on yllättävän tehokasta paitsi ryppyjen, myös pintanukan nujertamiseen. Siksi esim. Harakanpesä Shopin vaatteet eivät ole kovinkaan nukkaisia. Säännöllisellä silittämisellä vaatteen pinta pysyy hyvänä ja irtopölyäkään ei lähde niin paljon. Lakanat kannattaa samasta syystä mankeloida. Säästyy paljolta pölyltä makuuhuoneessa.

Mitäs konsteja teillä on takataskussa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti